Tradičné slovenské jedlá
Bryndzové halušky so slaninou
- 800 g zemiakov
- 2 vajíčka
- 150 g hladkej múky
- 150 g polohrubej múky
- soľ, mleté čierne korenie
- 300 g bryndze
- 200 g opečenej slaniny Očistené surové zemiaky umyjeme a nastrúhame. Pridáme vajíčka, hladkú a polohrubú múku, soľ, mleté čierne korenie a zamiešame. Cesto v malých kúskoch (lyžičkou alebo cez sitko s väčšími otvormi) hádžeme do osolenej vriacej vody. Uvarené halušky, ktoré vystúpia na povrch, vybereme a zmiešame s bryndzou (v niektorých oblastiach sa bryndza vopred zmieša s trochou kyslej smotany). Slaninu nakrájame na kúsky a opiečieme na panvici. Pri podávaní bryndzové halušky na povrchu posypeme teplou opečenou slaninou a pokvapkáme trochou masti.
Kapustnica
- bravčové rebro
- údené bravčové mäso
- 1 údená klobása
- 100 gramov sušených húb
- kyslá kapusta
- 4 až 5 zemiakov
- 2 cibule
Začneme variť bravčové rebro a údené mäso, spolu s klobásou v tlakovom hrnci so štyrmi litrami vody. Po 10 minútach, keď začne voda vrieť, pridáme sušené huby a varíme, kým je mäso polomäkké. Potom pridáme kyslú kapustu a varíme opäť okolo hodiny. V polovici hodiny pridáme celé cibule, mäso a 1 dcl vody a potom zahustíme s múkou. Po hodine varenia, pridáme zvyšné suroviny, olúpané zemiaky a zápražku a miešame. Varíme ďalších 5 minút, pridáme všetky koreniny podľa chuti. Podávame spolu s hrubými haluškami.
Hubová polievka
- 250g čerstvých húb
- 500g zemiakov
- 6 x celé čierne korenie
- 0,5 l mlieka
- 3 lyžice hl. múky
- 1 lyžica oleja
- soľ, cukor, ocot
Na začiatku umyjeme huby a nasekáme ich na veľmi drobné kúsky. Potom ich pridáme do 3 litrov studenej vody, spolu s čiernym korením. Varíme, kým huby nezmäknú, približne pol hodinu. Ešte predtým ako sa varia, pridáme olej spolu s ošúpanými a nakrájanými zemiakmi. Keď sa zemiaky uvaria zahustíme polievku zápražkou. Je to mix mlieka a múky, spolu vytvárajú hladkú zmes. Dáme variť a pridáme soľ, cukor, ocot podľa chuti, dosiahneme sladkokyslú chuť.