Tradičné slovenské jedlá

Bryndzové halušky so slaninou

  • 800 g zemiakov
  • 2 vajíčka
  • 150 g hladkej múky
  • 150 g polohrubej múky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 300 g bryndze
  • 200 g opečenej slaniny                                                                                                                                                                                   Očistené surové zemiaky umyjeme a nastrúhame. Pridáme vajíčka, hladkú a polohrubú múku, soľ, mleté čierne korenie a zamiešame. Cesto v malých kúskoch (lyžičkou alebo cez sitko s väčšími otvormi) hádžeme do osolenej vriacej vody. Uvarené halušky, ktoré vystúpia na povrch, vybereme a zmiešame s bryndzou (v niektorých oblastiach sa bryndza vopred zmieša s trochou kyslej smotany). Slaninu nakrájame na kúsky a opiečieme na panvici. Pri podávaní bryndzové halušky na povrchu posypeme teplou opečenou slaninou a pokvapkáme trochou masti.

Kapustnica

  • bravčové rebro
  • údené bravčové mäso
  • 1 údená klobása                                                                                                    
  • 100 gramov sušených húb
  • kyslá kapusta
  • 4 až 5 zemiakov
  • 2 cibule

        Začneme variť bravčové rebro a údené mäso, spolu s klobásou v tlakovom hrnci so štyrmi litrami vody. Po 10 minútach, keď začne voda vrieť, pridáme sušené huby a varíme, kým je mäso polomäkké. Potom pridáme kyslú kapustu a varíme opäť okolo hodiny. V polovici hodiny pridáme celé cibule, mäso a 1 dcl vody a potom zahustíme s múkou. Po hodine varenia, pridáme zvyšné suroviny, olúpané zemiaky a zápražku a miešame. Varíme ďalších 5 minút, pridáme všetky koreniny podľa chuti. Podávame spolu s hrubými haluškami.

Hubová polievka

  • 250g čerstvých húb
  • 500g zemiakov
  • 6 x celé čierne korenie                                                                                             
  • 0,5 l mlieka
  • 3 lyžice hl. múky
  • 1 lyžica oleja
  • soľ, cukor, ocot

        Na začiatku umyjeme huby a nasekáme ich na veľmi drobné kúsky. Potom ich pridáme do 3 litrov studenej vody, spolu s čiernym korením. Varíme, kým huby nezmäknú, približne pol hodinu. Ešte predtým ako sa varia, pridáme olej spolu s ošúpanými a nakrájanými zemiakmi. Keď sa zemiaky uvaria zahustíme polievku zápražkou. Je to mix mlieka a múky, spolu vytvárajú hladkú zmes. Dáme variť a pridáme soľ, cukor, ocot podľa chuti, dosiahneme sladkokyslú chuť.